Zwangerschap

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

In de haptonomische zwangerschapsbegeleiding maak je door middel van aanraking via de buik, al voor de geboorte, gevoelscontact met je kind, zodat het kind voor zijn geboorte als een plek krijgt in het leven van de ouders en het zich welkom weet. Vanaf ongeveer de 20e  week kan met deze vorm van begeleiding worden begonnen.
Deze bijzondere periode wordt ook meer iets wat van jullie samen is, doordat je partner van begin af aan bij de begeleiding wordt betrokken. Als vrouw voel je je daadwerkelijk gesteund door je partner, omdat jullie belangrijke veranderingen met elkaar delen. Verder wordt doorgenomen wat de beste houding kan zijn tijdens de bevalling.
Een maand na de bevalling volgt een laatste bijeenkomst, waarbij jullie bevallingsverhaal, houding en gedrag van het kindje aan de orde kunnen komen. En er wordt gekeken hoe jullie je baby op een basisbevestigende manier kunnen dragen.

Lichaamshouding

In de loop van de zwangerschap is het belangrijk dat je als moeder je groeiende kindje de ruimte geeft die het nodig heeft. Je partner speelt hierbij een belangrijke rol.
Door zijn affectieve aanraking word jij je als moeder meer bewust van de wijze waarop jij je baby draagt. Je leert zo om je kind een plek te geven in je midden. Dit geeft ook meer comfort, zowel voor jou als voor je kind. Het is zeer belangrijk dat jullie kind al voor de geboorte ervaart dat het welkom is en dat er ruimte is gemaakt. Dit heeft een gunstige invloed op de latere ontwikkeling.

Geboorte

Tijdens de begeleiding is er ook aandacht voor de bevalling zelf. Je leert om te gaan met de pijn van de bevalling en de angst voor die pijn. Je partner leert in welke houding hij daadwerkelijk kan steunen en hoe hij kan aanraken om de pijn van de weeën te verlichten.
Voor de moeder is het belangrijk dat je je bekkenbodem kan verzachten en openen door met je gevoel bij je kind te blijven. Dan voel je beter hoeveel kracht nodig is bij het persen.
Je leert om je kind los te laten zodat het geboren kan worden.
Door haptonomische zwangerschapsbegeleiding wordt de hechting tussen jullie en je kind al vroeg ontwikkeld. Na de geboorte is je kind opener en zoekt zelf contact, het kent immers zijn of haar ouders al. Jullie voelen je meer vertrouwd met je baby, omdat er voor de geboorte al contact was.

Wanneer?

De begeleiding start vanaf het moment dat je je baby voelt bewegen, dit is meestal rond de 20 weken. De begeleiding is individueel. Elke ontmoeting duurt een uur en er zijn als regel vijf bijeenkomsten voor de bevalling en één na de bevalling.